Misschien heb je het wel eens zien staan in de voedingswaardetabel: polyolen. Polyolen vallen onder de koolhydraten, net als suikers. Het is algemeen bekend dat suiker niet goed is voor je lichaam en dat we hier niet te veel van binnen moeten krijgen. Polyolen daarentegen zijn minder bekend. In dit artikel gaan we jullie hier meer over uitleggen.
Wat zijn polyolen?
Polyolen zijn zoetstoffen die qua smaak erg op suiker lijken, zonder dat ze een nare bijsmaak hebben, zoals vele andere zoetstoffen. Ze komen ook in de natuur voor, bijvoorbeeld in bomen, planten, fruit en paddenstoelen. De bekendste soorten zijn xylitol, maltitol, erythritol en isomalt.
Opname van polyolen
Polyolen worden slecht opgenomen door de dunne darm. Ze verlaten het lichaam dan ook via de ontlasting. Hierdoor leveren ze veel minder energie voor het lichaam dan bijvoorbeeld suiker. Dit is natuurlijk gunstig wanneer je op dieet bent en toch wel eens zoete trek hebt.
Bij het proteïnedieet van Proday hoef je de polyolen niet mee te tellen bij het totaal van 45 gram koolhydraten die je per dag binnen mag krijgen. We zullen dit even verduidelijken met een voorbeeld. Stel, je favoriete reep bevat 14 gram koolhydraten, waarvan 6 gram polyolen. Je hoeft dan voor deze reep maar 8 gram koolhydraten mee te tellen in plaats van 14 gram.
Voor- en nadelen
Naast het feit dat polyolen minder energie leveren voor het lichaam, zijn er ook nog andere voordelen. Omdat polyolen slecht opgenomen worden door de dunne darm, hebben ze minder effect op de bloedsuikerspiegel dan andere soorten koolhydraten. Hierdoor zijn producten met polyolen uiterst geschikt voor diabetespatiënten. Bovendien helpen polyolen om de tanden sterk te houden. Een heel aantal voordelen ten opzichte van suiker dus!
Wanneer je te veel polyolen binnenkrijgt, kan dit echter wel een laxerend effect hebben. Dit komt doordat ze in de dikke darm omgezet worden door bacteriën, waarbij verschillende gassen ontstaan. Erythritol, het polyol waaruit onze Sukrin producten bestaan, heeft echter geen laxerende werking.
Gebruik van polyolen
Kortom, polyolen zijn een goede vervanger van suiker. Veel van onze zoete snacks bevatten dan ook polyolen als zoetstof. Laat je dus niet afschrikken door de grote hoeveelheid koolhydraten! Als je hier nog vragen over hebt, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Of lees eens deze blog over erythritol.
Wil je meer weten of het onderwerp polyolen? Lees via deze blog onder andere meer over wat polyolen zijn, waar polyolen inzitten en of polyolen goed of slecht voor je zijn.